Πρακτικές της εκπαίδευσης που επηρεάστηκαν από τη θεωρία του Vygotsky

           Στον τομέα της εκπαίδευσης, η πρακτική της συνεργατικής μάθησης  έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις θέσεις του Vygotsky όσον αφορά τη γνωστική ανάπτυξη. Στη μέθοδο της συνεργατικής μάθησης, διαμορφώνονται συνεργατικές ομάδες ανάμεσα στα παιδιά, που λειτουργούν από κοινού, προκειμένου να πετύχουν έναν κοινό στόχο. Η προσέγγιση του κοινού στόχου αποτελεί ευθύνη της κάθε ομάδας συνεργασίας, ενώ τα μέλη της ομάδας θα πρέπει να συμβάλλουν στην ομάδα.

           Στο πλαίσιο της συνεργατικής ομάδας, κάθε μαθητής έχει όφελος από τις επιτυχίες των άλλων μαθητών, ενώ εάν κάνει λάθος καθοδηγείται από τα μέλη της ομάδας προς την ορθή πορεία, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος. Η αλληλεπίδραση των μελών της ομάδας οδηγεί στην προαγωγή της επιτυχίας του καθενός μέσα από τη συμβολή και την ενίσχυση και τη θετική επίδραση από τους άλλους. Μέσα στην ομάδα συνεργασίας υπάρχει επικοινωνία όσον αφορά το πώς θα γίνει επίτευξη του στόχου και πραγματοποιείται αξιολόγηση της επίτευξης του στόχου και της συνεργασίας και αλληλεπίδρασης των μελών της ομάδας. Η θετική επίδραση της ομάδας σε κάθε μέλος μεγιστοποιείται στην περίπτωση όπου στην ομάδα ανήκουν μαθητές με ανεπτυγμένες ικανότητες.

            Από τη θεωρία του Vygotsky έχει επίσης επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη της τεχνικής της αμοιβαίας διδασκαλίας. Πρόκειται για εκπαιδευτική τεχνική για την ανάπτυξη της δυνατότητας κατανόησης κειμένων, κατά την οποία το παιδί μαθαίνει την επισκόπηση παραγράφου, εξασκείται στη διερεύνηση του κεντρικού θέματος ενός κειμένου, και εκπαιδεύεται στη δημιουργία περιλήψεων και τη σκέψη για τη μετέπειτα πορεία σε όσα γράφει το κείμενο. Σε αυτή την εκπαιδευτική πρακτική, ο μαθητής ενισχύεται στην υιοθέτηση του ρόλου του εκπαιδευτικού.

 

Συγγραφέας άρθρου: Σουσουγένη Ευαγγελία, ψυχολόγος, MSc.

 

 

 

Τρόποι βελτίωσης της μελέτης μας

           Σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης η προσέγγιση της μαθησιακής διαδικασίας και το αποτέλεσμα της μάθησης καθορίζονται από στρατηγικές μάθησης, που εφαρμόζονται από τους εκπαιδευόμενους.  Ανεξάρτητα από το βαθμό δυσκολίας του υλικού μάθησης και ανεξάρτητα από τη βαθμίδα εκπαίδευσης, η επιλογή κάποιων μέσων και η εφαρμογή συγκεκριμένων διαδικασιών συνδέονται με την επίτευξη μάθησης.

           Κατά τη διαδικασία της μελέτης είναι σημαντικό να αποφύγουμε παράγοντες, που ενδεχομένως να αποσπάσουν την προσοχή μας, καθιστώντας πιο δύσκολο το να συγκεντρωθούμε στο αντικείμενο μελέτης μας. Το κινητό μας τηλέφωνο θα μπορούσε για παράδειγμα να μας διακόψει από την ενασχόληση με τη μελέτη, συνεπώς μπορούμε να το αφήσουμε σε θέση, όπου δεν το βλέπουμε και δεν το ακούμε!

           Προσηλωμένοι στη μελέτη, ενισχύουμε τη μαθησιακή διεργασία υπογραμμίζοντας σημαντικές πληροφορίες, ενδεχομένως χρησιμοποιώντας διάφορα χρώματα, και κάνοντας υποσημειώσεις. Η δημιουργία περιλήψεων προάγει τη μάθηση και ενδυναμώνει τη μνήμη, επιστρατεύοντας τη δυναμική της γραφής. Με αυτές τις μεθόδους διευκολύνεται σημαντικά η διαδικασία της επανάληψης, η οποία και συνδέεται στενά με τη μάθηση. 

           Κατά την προσέγγιση της μαθησιακής διαδικασίας είτε πρόκειται για τη διαδικασία εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είτε για εξεταστική περίοδο στη σχολή μας, είναι σημαντικό να θέτουμε στόχους ρεαλιστικούς, κάνοντας κατανομή της εκάστοτε ύλης. Κατανέμοντας το σύνολο της ύλης και δημιουργώντας ένα οργανωμένο πρόγραμμα μελέτης, συμβάλλουμε στην προαγωγή της μάθησης, αποφεύγοντας συγχρόνως το άγχος της αντιμετώπισης όλου του υλικού μάθησης ταυτοχρόνως.

           Στις γνωστικές διεργασίες της μάθησης σημαντικό ρόλο παίζουν τα κίνητρα. Συγκεκριμένες καταστάσεις, οι οποίες μας κινητοποιούν μπορούν να επιστρατεύονται, ενισχύοντας, τόσο τη μελέτη, όσο και τη μάθηση. Η ύπαρξη ενισχυτικών παραγόντων σχετίζεται με τη διατήρηση της προσπάθειας και την προαγωγή της μαθησιακής διεργασίας. 

           Στη διαδικασία της μελέτης μας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται διαλείμματα, προκειμένου να διασφαλίζεται η αναγκαία ξεκούραση και η ανανέωση να προηγείται της ενασχόλησης με το αντικείμενο μελέτης. Τα διαλείμματα θα πρέπει να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για παράδειγμα ανά 1 ώρα.  

           Κατά τη διάρκεια της μελέτης κάθε άτομο είναι σημαντικό να χρησιμοποιεί τις μεθόδους και τις στρατηγικές μάθησης που αποδίδουν περισσότερο στην περίπτωσή του. Και η προσπάθεια που καταβάλλεται αξίζει να συμπορεύεται με ταυτόχρονες ενέργειες αυτοβελτίωσης και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής...Μπορούμε να ξυπνήσουμε νωρίτερα το πρωί, ενισχύοντας τα επίπεδα ενέργειάς μας και εξασφαλίζοντας χρόνο για πρωινό, σωματική άσκηση και περισσότερη οργάνωση! Στη διατροφή μας είναι σημαντικό να περιλαμβάνονται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που προάγουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία και τη λειτουργία των γνωστικών διεργασιών!

 

Συγγραφέας άρθρου: Σουσουγένη Ευαγγελία, ψυχολόγος, MSc.

 

Σεμινάριο για την Εκπαίδευση: Επαγγελματικός Προσανατολισμός

           Αγαπημένοι μου φίλοι, αναμφισβήτητα οι συνθήκες στο χώρο της εκπαίδευσης, τη χρονιά που ολοκληρώνεται, ήταν διαφορετικές απ΄ό,τι γνωρίζαμε, και οι μαθητές σε όλες τις βαθμίδες έπρεπε να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα κάθε φορά. Για τους μαθητές λυκείου, οι αλλαγές συνοδεύονται από την αναγκαιότητα αποφάσεων σημαντικών για το μέλλον των παιδιών, που καλούνται να επιλέξουν επάγγελμα..

           Μέσα από την ιστοσελίδα μας θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, για μαθητές λυκείου, online, και φυσικά δωρεάν. Οι βασικοί άξονες του σεμιναρίου μας θα είναι:Οι εκπαιδευτικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, Οι επιλογές για σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Η σύνδεση των σπουδών με την επαγγελματική σταδιοδρομία αλλά και με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των μαθητών.

          Η επιλογή των επαγγελμάτων που μας ταιριάζουν είναι πολύ σημαντική για την εκπαιδευτική μας πορεία, καθώς και για τη μετέπειτα επαγγελματική μας ζωή. Το σεμινάριο μας θα έχει διάρκεια 3 ώρες και θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαϊου 2021 στις 17:30. Για τη συμμετοχή σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσα από τη σελίδα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας είτε να στείλετε email στο: webpsychology@sousougeni.com

 

Εισηγήτρια του σεμιναρίου : Ευαγγελία Σουσουγένη,

                      Ψυχολόγος, MSc. Κοινωνιοβιολογία, Νευροεπιστήμες και Εκπαίδευση    

 

Πως η Οικογένεια επηρεάζει την Εκπαιδευτική και την Επαγγελματική πορεία του παιδιού

          Το παιδί αναπτύσσεται μέσα στην οικογένεια, η οποία και έχει μεγάλη επιρροή σε όλους τους τομείς της ανάπτυξής του, και φυσικά στη γνωστική του ανάπτυξη, τη μάθηση και την εκπαιδευτική του εξέλιξη. Η εκπαιδευτική και η μετέπειτα επαγγελματική πορεία του παιδιού δεν προσδιορίζονται μόνο από τις επιδράσεις του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, καθώς η οικογένεια έχει και σε αυτό το κομμάτι της ζωής επίδραση, και μάλιστα σημαντική. 

           Η οικογένεια αναμένει την επίτευξη ή την αποτυχία του παιδιού στο σχολείο, με βάση τις αντίστοιχες πεποιθήσεις των μελών της για τις ικανότητες του παιδιού. Οι προσδοκίες αυτές των γονέων, ανεξάρτητα από την ορθότητά τους, επιδρούν στα επιτεύγματα του παιδιού. Για να ενισχύσουμε τα κίνητρα και τις προσδοκίες επιτυχίας του παιδιού, συμβάλλοντας στο να έχει εκπαιδευτικά επιτεύγματα, θα πρέπει να μεταφέρουμε στο παιδί προσδοκίες επιτυχίας του όσον αφορά τη σχολική ζωή. 

          Ο τρόπος λειτουργίας της οικογένειας επηρεάζει τα σχολικά επιτεύγματα και τη μετέπειτα επαγγελματική πορεία του ατόμου. Προκειμένου να επηρεάσουμε το παιδί θετικά θα πρέπει να βελτιώσουμε την επικοινωνία και τις αλληλεπιδράσεις μέσα στην οικογένεια, επιτρέποντας αυτονομία στο παιδί, αλλά συγχρόνως αναπτύσσοντας μια στενή συναισθηματική σχέση μαζί του. 

          Είναι πολύ σημαντικό το να ενθαρρύνουμε το παιδί, δίνοντάς του έτσι ανατροφοδότηση και την πεποίθηση ότι μπορεί να τα καταφέρει. Με τη συμπεριφορά μας θέλουμε να ενισχύσουμε την ενεργοποίηση και την προσπάθεια του παιδιού, αποφεύγοντας την αδράνεια και την αναβολή. 

          Όπως έχει διαπιστωθεί, η επιτυχία του παιδιού ευνοείται στην περίπτωση της γονεϊκής εμπλοκής στη μαθησιακή διαδικασία, περισσότερο μάλιστα όταν αυτή η εμπλοκή είναι εντατική. Στη γονεϊκή εμπλοκή περιλαμβάνονται η επέκταση των γνωστικών ενδιαφερόντων του παιδιού, η ώθηση προς τη μάθηση και τη διεύρυνση των γνώσεών του, οι προσδοκίες για την επίτευξη του παιδιού, οι απαντήσεις σε ερωτήματά του, η στήριξη του σε μαθησιακές υποχρεώσεις. Θα πρέπει ωστόσο να εξασφαλίζονται δημοκρατικές παράμετροι μέσα στην οικογένεια, καθώς και η αποδοχή της άποψης και της πρωτοβουλίας του παιδιού, για να λειτουργήσει η γονεϊκή εμπλοκή θετικά, προάγοντας τις γνωστικές ικανότητες του παιδιού και συμβάλλοντας στην ακαδημαϊκή του ανάπτυξη. 

          Το κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο των γονέων σχετίζεται με την επίτευξη και τις επαγγελματικές επιλογές του παιδιού και επιδρά στις εκπαιδευτικές αποφάσεις που λαμβάνονται. Σε περιπτώσεις χαμηλού κοινωνικού -οικονομικού επιπέδου μπορεί οι γονείς να μεταδίδουν στο παιδί χαμηλές φιλοδοξίες για τη μόρφωση και την επαγγελματική επιτυχία του. 

          Η οικογένεια είναι καλό να εξασφαλίσει τις συνθήκες που επιδρούν θετικά, προάγοντας τη νοητική ανάπτυξη και φωτίζοντας την εκπαιδευτική και την επαγγελματική εξέλιξη του παιδιού!Σε ένα πλαίσιο θετικών επιδράσεων το παιδί θα βρει τις βάσεις της γνωστικής ανάπτυξης.

         

Γράφει η Σουσουγένη Ευαγγελία, ψυχολόγος, MSc. 

Οι στάσεις των γονέων προς τη μάθηση επιδρούν στις στάσεις του παιδιού, που αναπτύσσεται σε πλαίσιο διαπροσωπικών σχέσεων

Share this page